Auto's worden soms verzekerd op het chassisnummer

De meeste auto's worden verzekerd op het kentekennummer. Soms weigeren autoverzekeraars om dat te doen. Dat weigeren ze bijvoorbeeld bij een auto met een buitenlands kenteken of met een eendagskenteken. Uiteraard moeten die auto's toch verzekerd worden. Wat moet je doen als je een auto invoert uit het buitenland en die auto wilt laten keuren door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RWD)? Dan vraag je een autoverzekering aan op het chassisnummer.

Een tijdelijke autoverzekering

Het chassis van een auto heeft een uniek nummer. Waar kun je dat nummer vinden? Meestal vind je dat nummer op het chassis voor de rechter aandrijfas of voor de bijrijdersstoel. Bovendien wordt het chassisnummer vermeld in de autopapieren. Het unieke nummer kun je bij een aantal autoverzekeraars gebruiken als je een tijdelijke autoverzekering wilt aanvragen.

Stel je importeert een auto of je koopt een onderstel om er zelf aan te gaan sleutelen. Wellicht ben je bang voor schade of diefstal. Ook om die reden is het een uitstekend idee om de auto of het onderstel tijdelijk te verzekeren. Immers, het chassisnummer is onlosmakelijk verbonden aan het chassis.

Je hebt een autoverzekering nodig als je een buitenlandse auto importeert

Stel je importeert een auto en je rijdt de auto zelf naar de RWD. Dan heb je een tijdelijke autoverzekering nodig, want zonder een tijdelijke autoverzekering mag je niet op de weg rijden. Je kunt het buitenlandse kenteken dan verzekeren op chassisnummer. Een autoverzekering op chassisnummer is vaak 15 dagen geldig. Soms is de geldigheidsduur slechts een dag. Is de looptijd verstreken? Dan komt de verzekering automatisch te vervallen. Bij deze verzekering hoort de dekking van een WA-verzekering. Je krijgt dus uitsluitend de schade vergoed die jij met je auto aan een ander veroorzaakt.

Zoeken naar een verzekeraar

Wil je een tijdelijke autoverzekering afsluiten? Niet iedere verzekeraar biedt die mogelijkheid. Biedt je eigen verzekeraar die mogelijkheid niet aan? Dan moet je op zoek naar een andere verzekeraar. Een autoverzekering op chassisnummer wordt vaak aangeboden door verzekeraars die zich hebben gespecialiseerd in nieuwe auto’s of oldtimers, want die worden vaak geïmporteerd. Doorgaans moet voor die verzekering circa 100 euro worden betaald.